Δραστηριότητες

6η συνάντηση προόδου του ZERO-PLUS


Ήταν μεγάλη χαρά να παραβρεθούμε στην Grenoble για την 6η συνάντηση προόδου του έργου ZERO-PLUS. Tην κοινοπραξία του έργου καλωσόρισε η πρόεδρος της OPAC38 καθώς και η ομάδα της OPAC38 που εργάστηκε στο έργο. Στη συνάντηση, συζητήθηκαν κρίσιμα ζητήματα και πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις σχετικά με τα επόμενα βήματα το έργου που αφορούν στην παρακολούθηση και στην επαλήθευση της απόδοσης των τεσσάρων οικιστικών εγκαταστάσεων του “ZERO-PLUS”, όπως επίσης του επιχειρηματικού σχεδίου για τις τεχνολογίες και τις διαδικασίες που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου.

Το αποκορύφωμα της συνάντησης ήταν χωρίς αμφιβολία η επίσκεψη στη μελέτη περίπτωσης της Γαλλίας στο Voreppe, όπου κατασκευάζεται από την OPAC38 ένα συγκρότημα 18 διαμερισμάτων μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας (Net Zero Energy). Οι εταίροι του έργου είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από τους εκπροσώπους της OPAC38, του αρχιτέκτονα του κτιρίου και των μηχανικών από την ENERPOL, τον τρόπο με τον οποίο υλοποιείται το όραμα του ZERO-PLUS στο Voreppe. Μεταξύ των ιδιαιτέρως ενδιαφερόντων τμημάτων του κτιρίου που επισκέφθηκαν οι εταίροι ήταν η άκρη της στέγης στην οποία ήταν εγκατεστημένος ο σταθμός PV της ANERDGY, για να υποστηρίξει τις ενεργειακές ανάγκες της κατοικίας.

 

5η συνάντηση προόδου του ZERO-PLUS


Η 5η συνάντηση προόδου του ZERO-PLUS πραγματοποιήθηκε στις 14-16 Μαρτίου 2018. Οργανώθηκε από τον εταίρο του έργου JRHT (Joseph Rowntree Housing Trust) στην αίθουσα Bedern στο York, Ηνωμένο Βασίλειο.

Το κύριο μέλημα της συνάντησης ήταν η πρόοδος και ο προγραμματισμός για την κατασκευή των υπό μελέτη οικισμών και το επιχειρηματικό σχέδιο για την εφαρμογή σε εμπορική κλίμακα των τεχνολογιών και των διαδικασιών που αναπτύχθηκαν στο έργο.

Στη συνάντηση συμμετείχε ένα μέλος της Εξωτερικής Συμβουλευτικής Ομάδας (EAP) που προέρχεται από την κατασκευαστική βιομηχανία (Bouygues Construction), το οποίο παρείχε τη διεπιστημονική του άποψη για την πρόοδο του Έργου και τον κατασκευαστικό προγραμματισμό.

 

Ημερίδα για τα πιλοτικά του ZERO-PLUS


Στο πλαίσιο της 4ης συνάντησης προόδου του πρόγραμματος ZERO-PLUS, οργανώθηκε ημερίδα αφιερωμένη στα πιλοτικά κτίρια του ZERO-PLUS. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου στα Χανιά και φιλοξενήθηκε από τον εταίρο TUC.

Η ημερίδα συνετέλεσε στην:

  • Αξιολόγηση της συνεργασίας των διαφόρων τεχνολογιών στο σχεδιασμό των κατοικιών
  • Αξιολόγηση της ενεργειακής διαχείρισης, αποθήκευσης και παρακολούθησης των συστημάτων κάθε κατοικίας
  • Προσδιορισμό των κινδύνων κατά τη φάση υλοποίησης των έργων.

Ένα πάνελ από διακεκριμένους επιστήμονες τόσο από πανεπιστημιακά ιδρύματα, όσο και από τον ιδιωτικό τομέα συμμετείχε στην ημερίδα προσφέροντας την εμπειρία τους για την υλοποίηση και το σχεδιασμο των πιλοτικών.


4η συνάντηση προόδου ZERO-PLUS


Η 4η συνάντηση προόδου του ZERO-PLUS πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, στην Ελλάδα στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου 2017. Τη συνάντηση φιλοξένησε ο εταίρος του έργου TUC (Technical University of Crete - Πολυτεχνείο Κρήτης). Το επίκεντρο της συνάντησης ήταν η κατάσταση και ο σχεδιασμός για την κατασκευή των Μελετών Περίπτωσης αλλά και η ενσωμάτωση των τεχνολογιών του ZERO-PLUS στο σχεδιασμό τους.

Στη συνάντηση συμμετείχαν δύο μέλη της Εξωτερικής Συμβουλευτικής Ομάδας (External Advisory Panel - EAP) που προέρχονται τόσο από τον ακαδημαϊκό χώρο όσο και από τον κατασκευαστικό κλάδο (Πανεπιστήμιο του Παλέρμο και Bouygues Construction). Τα μέλη της της Εξωτερικής Συμβουλευτικής Ομάδας παρείχαν τη διεπιστημονική τους άποψη για την πρόοδο του Έργου και τον προγραμματισμό των κατασκευών.


3η συνάντηση προόδου ZERO-PLUS


Η 3η συνάντηση προόδου με σκοπό τον έλεγχο της προόδου του προγράμματος έλαβε χώρα στο Παλέρμο της Ιταλίας στις 16 και 17 Μαρτίου του 2017 και φιλοξενήθηκε από την ARCA. Βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν ο σχεδιασμός των Μελετών Περίπτωσης και το επιχειρηματικό πλάνο του ΖERO-PLUS.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκτος των άλλων και 3 μέλη της Εξωτερικής Συμβουλευτικής Ομάδας, προερχόμενα τόσο από τον ακαδημαϊκό όσο και από τον κατασκευαστικό χώρο, συνεισφέροντας στην διαδικασία με τη διεπιστημονική τους άποψη για την πρόοδο του προγράμματος καθώς και του σχεδιασμό του κατασκευαστικού πλάνου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο ηλιακό εργαστήριο της ARCA (εγκαταστάσεις FAE-HCPV και LFR-FRESCO) και στο εργαστήριο SolarInvent (HVAC freescoo) όπου και έγινε επίδειξη των καινοτόμων τεχνολογιών του ZERO-PLUS.


Εικόνες

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Eίσοδος

Δελτία τύπου